Bardağın Dolu Yarısı: 2013 Yağışları

Son haftalarda sürekli kuraklıktan yakınır olduk. Ardımızda bıraktığımız bir ayda, ortalamalara göre yağışların ardının arkasının kesilmemesi gereken 14 Aralık – 14 Ocak arasındaki bu dönemde, merkezlerimizin çoğuna düşen yağış damlalarla ölçülür oldu. Yalnızca İstanbul çevresinde 10-15 mm yağış kaydedilirken, Trakya’nın kalan yerler ya hiç yağmur almadı, ya da birkaç mm’lik teselli ikramiyesi ile yetinmek zorunda kaldı. Şimdiye kadar dolduramadığımız bardağımızın hep boş tarafına baktık. Şimdi de biraz dolu tarafına bakalım. Geride bıraktığımız 2013 yılının yağış miktarlarına bir göz atalım…

2013 yılındaki yağışlara baktığımızda istasyonlarda ay bazında büyük dengesizlikler göze çarpıyor. Yılın ilk aylarında normallerinin üzerinde bol bol yağış görülürken, nisan ve mayıs aylarında azalan yağmurlar, haziran ayıyla birlikte büyük bir artış gösteriyor. Bölgemizin genelinde normallerinin üzerine çıkan yağışlar, özellikle 12-15 Haziran tarihleri arasında Malkara çevresinde çok etkili olarak su baskınlarına sebep oldu. Haziran ayının ardından temmuz, ağustos ve eylül aylarını kurak ve sıcak geçirdikten sonra ekim ayı, geçtiğimiz senelerde olduğu gibi, Trakya’yı yine yağmura doyurdu. Kasım ayında ise Trakya’nın batısı etkili sağanak yağmurlara maruz kaldı. 21-22 Kasım tarihlerinde İpsala’ya düşen 148 mm’lik yağış, bölgeyi sular altında bıraktı, ulaşımı engelledi ve yaşamı sekteye uğrattı. Aralık ayı ise, beklentilerin aksine, tam bir hayal kırıklığı yarattı. Aylık ortalamanın 65 ile 100 mm arasında olduğu Trakya’nın büyük bölümünde yağış toplamı 5-10 mm’yi aşamadı. Aşağıdaki grafiklerde Trakya’da yer alan bazı istasyonların aylara göre yağış miktarlarını görebilirsiniz:

istasyon yağış grafik

Senelik toplam yağışlara baktığımızda iki merkezimiz ön plana çıkıyor. Haziran ayında aldığı 273 mm’lik yağışın katkısıyla, toplamda 826 mm’lik yağış alan Malkara istasyonlarımız arasında ikinci sırada yer alırken; ocak, haziran ve kasım aylarında normallerin çok üzerinde görülen yağışları ile İpsala toplamda 844 mm yağış alarak Trakya’da en fazla yağış alan istasyon oldu. Aşağıdaki grafikte bazı istasyonların 2013 yılı toplam yağış miktarlarını ve yıllık genel ortalama yağış miktarını bulabilirsiniz:

toplam yağış ve ortalama yağış

Trakya genelindeki toplam yağış miktarları ortalamalarla kıyasladığımızda, bölgemizin büyük çoğunluğunda yağış toplamının normalleri civarında ve üzerinde olduğunu görüyoruz. Yalnızca Tekirdağ merkezde ve İstanbul’da yağışlar normallerinin yüzde 20 ile 30 oranında altında seyretti. Trakya’nın güneybatısında İpsala-Malkara ve çevresinde normallerin yüzde 25 ile 40 oranında üzerinde yağış kaydedildi. Aşağıdaki haritada 2013 yılı toplam yağış miktarlarını ve uzun yıllar ortalamalarına göre yüzdesel olarak ne kadar yağış kaydedildiğini görebilirsiniz:

YAĞIŞ VE ORAN

Barajlardaki düşen doluluk oranları, tarlalardaki ürünlerin susuz kalması, derelerin kış ortasında kuruması gibi son haftalarda sıkça karşılaştığımız ve hepimizi karamsarlığa iten bu haberleri, ocak ayının ikinci yarısında başlayacak yağmurlarla sonlandırma umuduyla, sağlıcakla kalınız…

Reklam
Bu yazı Uncategorized içinde yayınlandı ve , , , , olarak etiketlendi. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s