Eylül 2013: Yaza Veda

Gece ile gündüzü eşitleyen, öğlen sıcağını akşamın serinliğiyle buluşturan, her sene bıkmadan usanmadan yaz mevsimini uğurlayan bir eylül ayını daha geride bıraktık. Yağmurun çamurun pek fazla uğramadığı, yazın kavurucu sıcaklarının da elini eteğini çektiği eylül ayının Trakya’daki genel görünümüne şimdi bir göz atalım.

Eylülün, yazın devamı sayılabileceği ilk yarısında bölgemizde sıcak sayılabilecek günler yaşandı. Gündüz sıcaklıkları genellikle 25-30 derece arasında seyretti, iç kesimlerde ise en yüksek sıcaklıklar zaman zaman 30 derecenin de üzerine çıktı. Ayın 11’i ile 13’ü arasında bölgemizin büyük çoğunluğunda eylül ayının en sıcak günleri yaşandıktan sonra sıcaklıklarda belirgin bir düşüş görüldü. Eylül ayının ikinci yarısında gündüz en yüksek sıcaklıklar 20-25 derece arasına geriledi. Otuz günlük genel ortalamaya baktığımızda ise gündüz sıcaklıklarının uzun yıllar ortalamalarına göre 1 ile 2 derece arasında üzerinde seyrettiğini görüyoruz. Gece sıcaklıkları ise bazı istasyonlarda ortalamalar civarında seyrederken, bazılarında yaklaşık 1 derece yüksek oldu. Aşağıdaki tabloda istasyonlara göre ortalama sıcaklıkları ve mevsim normallerine göre farkları bulabilirsiniz:

sıcaklık res

Bu ay da, geçtiğimiz aylarda olduğu gibi, bölgemizde rekor sıcaklık değerleri kaydedilmedi. En düşük sıcaklıklar, rekor değerlerin yanına bile yaklaşamazken, Tekirdağ, Uzunköprü ve Malkara istasyonlarında eylül ayı rekor yüksek sıcaklık değerlerine yakın sıcaklıklar kaydedildi. Kayıt altına aldığımız 18 istasyonun 10’unda eylül ayının en yüksek sıcaklıklarının ölçüldüğü 12 Eylül tarihinde Uzunköprü ve Malkara’da eylül ayı uzun yıllar rekor sıcaklık değerlerine sırasıyla sadece 2.0 ve 2.4 derece mesafe kaldı. Tekirdağ ise 1.5 derecelik fark ile en yüksek sıcaklık rekoruna en çok yaklaşan istasyon oldu. 13 Eylül’de saat 17 sularına kadar güneyden esen rüzgar, saat 17’den sonra lodosa (güneybatıya) döndü. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’ne ait, Tekirdağ’ın batısında, aşağıdaki haritada gösterilen yerde konumlanan istasyona o saate kadar deniz üzerinden gelen rüzgar, akşamüstü saatlerinde yükseltisi 900 metreyi bulan Ganos (Işıklar) Dağı üzerinden fön (ayrıntılı bilgi için tıklayınız) etkisiyle kuruyarak ve sıcaklığı arttırarak ulaştı. Böylece sıcaklık kısa süre içinde 33.0 dereceye kadar yükseldi. Ancak aynı saatlerde, konumu sebebiyle rüzgarın kara üzerinden değil de, su sıcaklığı yaklaşık 25 derece olan denizin üzerinden esmeye devam ettiği Havatrakya Değirmenaltı istasyonunda ise sıcaklık en fazla 29.3 dereceye ulaşabildi. Aşağıda hem bu sıcaklık farkını ortaya koyan açıklamalı haritayı, hem de ay içerisinde kaydedilen en yüksek ve düşük değerlerin rekorlarla kıyaslamasını içeren tabloyu bulabilirsiniz:

13 eylül tekirdağ rüzgar

13 eylül 2013 tekirdağ değirmenaltı

ekstrem res

Trakya genelinde yağış bakımından selefi aylarda olduğu gibi eylül ayında da kısır günler geçirdik. Kayıt altına aldığımız istasyonlar arasında yalnızca Bozcaada’da normalleri civarında yağış gerçekleşirken, diğer istasyonlarda uzun yıllar ortalamalarına göre yüzde 25 ile 75 oranında azalma görüldü. Bölgemizin çoğunluğunda en yüksek sıcaklıkların ölçüldüğü 11-13 Eylül tarihlerinin hemen akabinde 14 Eylül’de Çanakkale çevresi dışında tüm Trakya’da yağmur görüldü. 17 Eylül’de ise Trakya’nın kalan yerleri bulutlu bir gün geçirirken Çanakkale, Gökçeada ve Bozcaada’da yağış etkili oldu. 18 Eylül’de ise Enez-Gelibolu-Şarköy bölgesinde gün boyu etkili olan yağmur bölgeye 20-30 mm arasında yağış bıraktı. Ayın son gününün akşamında, ekimin başında bize kışı anımsatan havayı yaşatan bulutların öncüleri Uzunköprü çevresinde 10 mm civarında yağışa yol açtı. Aşağıdaki tabloda bölgemizde eylül ayı boyunca kaydedilen yağış miktarlarını ve bunların uzun yıllar ortalamalarına oranlarını görebilirsiniz:

yağış res

Havatrakya Muratlı istasyonumuzun son üç senelik verilerine göz attığımızda sıcaklık olarak 2011, 2012 ve 2013 Eylül aylarının hepsinde sıcaklıkların benzer ortalamalarda seyrettiğini görmekteyiz. Muratlı’da 2011 Eylül ayını normallerinin üzerinde yağışla tamamlarken, 2012 ve 2013 yıllarında yağış, belirgin bir oranda normallerinin altında kaldı. Aşağıdaki tablolarda Muratlı’nın geride bıraktığımız üç senenin eylül aylarının kıyaslamalarını ve Muratlı istasyonunun aylık kayıtlarını bulabilirsiniz:

eylül muratlı 2011-2012-2013

muratlı eylül

Son günündeki sıcacık havasıyla yaza veda ettiğimiz eylül ayının ardından, mevsim için çok soğuk sayılabilecek bir havayla ve bol bol yağmurla ekim ayına giriş yaptık. Son günlerde sıcaklıklardaki belirgin artışa rağmen, giderek uzayan ve serinleyen geceler, soğumaya başlayan denizler, kısalan gündüzler ve sık sık karşılaşacağımız yağışlı ve fırtınalı günler sebebiyle uzunca bir süre yaz havalarına hasret kalacağız. Önümüzdeki günlerde başlayacak bayram tatilinde, havanın yazın kurak sıcağına mı, kışın sulak soğuğuna mı meyledeceği ile ilgili ayrıntılı değerlendirmemizi haftanın sonuna kadar yayınlayacağımız yeni yazımızda bulabilirsiniz.

Reklam
Bu yazı Uncategorized içinde yayınlandı ve , , , , , , , olarak etiketlendi. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s