Yaz aylarının sonuncusunu mevsimine ve iklimimize yaraşır bir biçimde sıcak ve kurak haftalarla noktaladık. Bazı merkezlerimize yağmurun damlasının düşmediği, güneşin kavurduğu, gecelerin bunalttığı ağustos ayındaki tek tesellimiz ise, günlerce ferahlığını bizden esirgemeyen, püfür püfür esen poyraz oldu. Şimdi istasyonlarımızda geçtiğimiz ay boyunca neler kaydedilmiş, bunları değerlendirelim.
Bölgemiz, son 10-15 senenin çoğunluğunda olduğu gibi, yine normallerine göre sıcak bir ağustos ayı geçirdi. Trakya’nın neredeyse tamamında hem gece sıcaklıkları hem de gündüz sıcaklıkları uzun yıllar ortalamalarının yaklaşık 1 ile 3 derece üzerinde seyretti. Bölgemizde günlük olarak kayıt altına aldığımız 17 istasyon arasındaki en yüksek ortalama sıcaklık 34.7 derece ile Uzunköprü’de kaydedildi. En soğuk gecelerin yaşandığı yer ise, şehrin biraz dışında yer alan ve ayazın yaz kış hissedildiği Lüleburgaz-Tigem istasyonu oldu. Aşağıdaki tabloda bazı istasyonlarda ağustos ayında kaydedilen ortalama sıcaklıklar ile bunların uzun yıllar ortalama sıcaklıklarıyla kıyaslamasını bulabilirsiniz:
Sıcaklıkların genel olarak normallerinin üzerinde seyretmesine rağmen, bu ay da, temmuz ayında olduğu gibi, gündüz sıcaklıklarında rekor değerlere yaklaşılamadı. İlk ve son günleri hariç, sıcaklıklarda dalgalanmaların pek fazla görülmediği ağustos ayında Trakya’daki istasyonlar içinde en yüksek sıcaklık 37.2 derece (27-28 Ağustos) ile Uzunköprü’de ölçüldü. Edirne 36.9 derece (13 Ağustos) ile ikinci sırada yer alırken, Lüleburgaz’da da 36.0 (28 Ağustos) derece görüldü. Ancak bu sıcaklıklar, uzun yıllar rekor sıcaklıklarının 3 ile 8 derece gerisinde kaldı. En yüksek sıcaklıkların ölçüldüğü üç merkezden ikisi en düşük sıcaklıklarda da ilk üç sırada yer aldı. Ayın en düşük sıcaklığı Lüleburgaz’da 12.8 derece (18 Ağustos) ile ölçülürken, Çerkezköy’de 14.3 (24 Ağustos), Uzunköprü’de ise 15.3 derece (24 Ağustos) en düşük sıcaklıklar görüldü. En düşük sıcaklıklarda da rekor değerlerin 5 ile 9 derece uzağında kaldık. Aşağıdaki tabloda ay içerisinde bazı merkezlerimizde görülen en düşük ve en düşük sıcaklıkları bulabilirsiniz:
Trakya’nın büyük bölümü temmuz ayında olduğu gibi, ağustos ayında da yaz sağanaklarına hasret kaldı. Kuraklık bölgemizde toprağı çatlattı, rüzgarla birleşerek havadaki toz miktarını arttırdı. Edirne, Kırklareli, Tekirdağ, Çanakkale, Gökçeada, Bozcaada ve Değirmenaltı (Tekirdağ) istasyonlarında ay boyunca hiç yağmur görülmedi. Diğer merkezlerdeki yağış miktarları da normallerinin çok gerisinde kaldı. En fazla yağış 24 mm ile Sarıyer’de görüldü, ancak bu da Sarıyer’in ortalama olarak alması gereken yağışın sadece yüzde 62’sine denk geliyordu. Aşağıdaki tabloda ağustos ayı boyunca istasyonlara düşen yağış miktarlarını ve bunların normallerine oranlarını görebilirsiniz:
Normallerinin üzerinde geçen sıcak günlere rağmen ağustos ayında bol bol rüzgar aldık. Poyrazın ağırlıklı olarak estiği bölgemizde rüzgar zaman zaman günlük yaşamı aksattı. Kıyı kesimlere göre daha az rüzgar alan Muratlı istasyonunda bile 31 günün 19’unda rüzgar hızı 30 km’yi, 5’inde de 40 km’yi aştı. Tekirdağ-Değirmenaltı istasyonunda ise en yüksek rüzgar hızı 16 Ağustos’ta saatte 67 km olarak kaydedildi. Aşağıda Muratlı istasyonunun ay boyunca kaydettiği bazı verileri ve grafikleri bulabilirsiniz.
Muratlı istasyonumuzun verileri ışığında son üç senede yaşadığımız ağustos aylarına baktığımızda, bu senenin, geçtiğimiz sene kadar olmasa da, yine belirgin bir şekilde sıcak geçtiğini görmekteyiz. 2011 yılındaki ağustos ayı ise uzun yıllar ortalamalarına yakın bir seyir izleyerek yüksek sıcaklıklara çok fazla geçit vermemiş. Bölgemizde yaz yağışlarının düzensizliği hem miktar olarak hem de mevki olarak aşağıdaki tabloya da yansımış durumda. Geçtiğimiz sene kaydedilen 19 mm yağışın 15 mm’lik miktarı 2 Ağustos 2012 tarihinde sadece 15 dakikalık sağanak yağış sonucu kaydedilmişti ve Muratlı’nın birkaç km ötesinde hiç yağış görülmemişti. Bu sene de benzer şekilde Muratlı istasyonuna neredeyse hiç yağış düşmezken, Muratlı’nın yakınlarındaki köylerinde zaman zaman sağanak geçişleri görüldü. Aşağıdaki tabloda Muratlı istasyonunun son üç senelik ağustos ayı verilerini bulabilirsiniz:
Sıcak bir ağustostan, bunaltmayan bir eylüle geçiş yapmamıza rağmen yaz mevsimi halen uzatmaları oynamaya devam ediyor. Sıcaklıklar bir süre daha dalgalı seyir izleyecek ve zaman zaman yazdan kalma günler yaşamaya devam edeceğiz. Eylül ayının ortalarından itibaren, son bahara adım adım yaklaşırken yaz uykusuna yatan yağmur bulutlarının yavaş yavaş uyanmasına ve atmosferdeki durgunluğun yerini hareketli gökyüzüne bırakmasına tanıklık edeceğiz. Ayrıntılı raporlarımızı günlük olarak Twitter-Facebook hesaplarımızdan takip edebilirsiniz.