Temmuz 2013: Az Sıcak Üstü Kuru

Haziran ayının bol yağmurlu, kasvetli ve zaman zaman serin geçen günlerinden pek de hoşnut olmayanların sipariş ettiği, Akdeniz iklimiyle özdeşleşen, ilkokul coğrafya sınavlarımızın vazgeçilmezi “sıcak ve kurak yaz”, temmuz ayıyla birlikte sevenlerine teslim edildi.

2012’nin kavurucu, bitmek bilmeyen sıcak havalarına ev sahipliği yapan temmuz ayını yaşadıktan sonra bu seneki temmuz, birçoğumuz için çok serin geçmiş gibi görünebilir. Bunda bir bakıma doğruluk payı da var. Zira temmuz ayının ilk üç haftasında sıcaklıklar bölgemizin tamamında normalleri civarında ve normallerinin 0.5/1.0 derece altında seyrediyordu. Ancak son 10 günde bölgemize yerleşen sıcak hava, normallerine göre yaklaşık 1 derece, geçen seneye göre 3-4 derece serin giden havayı bir anda ısıtarak, uzun yıllar ortalamalarının biraz üzerine çıkardı. Böylece 2013 temmuz ayını “az sıcak” bir ay olarak geride bıraktık. Aşağıdaki tabloda DMİ ve Havatrakya istasyonlarının ay boyunca kaydettiği sıcaklıkların ortalamalarını bulabilirsiniz:

sıcaklık temmuz 2013 resim

Haziran ayında olduğu gibi, temmuz ayında da bölgemizde uzun yıllar rekor sıcaklık değerlerine yaklaşamadık. Bölgemizin genelinde (Tekirdağ merkez ve Değirmenaltı istasyonları hariç) en sıcak gün 30 Temmuz’da yaşandı. Uzunköprü 38.8 derece sıcaklık ile zirveye yerleşirken, Edirne 38.6 ile ikinci en sıcak nokta oldu. Edirne’yi 37.9 ile Lüleburgaz, 37.3 ile İpsala, 36.6 ile Muratlı izledi. Trakya’da en düşük sıcaklıklar ise ilk haftada 3 ve 4 Temmuz sabaha karşı ve 23 Temmuz’un ilk saatlerinde kaydedildi. İstasyonlarda kaydedilen en düşük sıcaklık Çerkezköy’de 10.9 (4 Temmuz) , Lüleburgaz’da 11.4 (23 Temmuz) derece oldu. Aşağıdaki tabloda kaydedilen en yüksek ve en düşük sıcaklıkların uzun yıllar uç değerleriyle arasındaki farkı görebilirsiniz:

ekstrem sıcaklık temmuz 2013 resim

Trakya’ya gözleri dolu dolu gelen temmuz ayını, geldiği gibi yine yaşlı gözlerle uğurladık. Ancak ilk günlerindeki ve son günündeki yağmurlara rağmen, ortalamalarına göre çok kuru bir temmuz ayı yaşadık. Trakya’nın tamamında yağışlar ortalamalarının bir hayli altında kalırken, Tekirdağ, Çanakkale, Muratlı, İpsala ve Çerkezköy’e toplamda 1 mm bile yağış düşmedi. Temmuz’un son gününde can kaybına yol açan fırtınayla gelen yağmur Edirne, Uzunköprü, Lüleburgaz, Hayrabolu, Malkara ve Kırklareli çevrelerinde görüldü. Ancak bu yağışlar da bölgede kurak giden ayın seyrini değiştiremedi. Aşağıdaki tabloda temmuz ayında görülen toplam yağışları ve bu yağışların uzun yıllara oranını görebilirsiniz:

yağış temmuz resim

Temmuzun son günü Trakya’nın kuzey ve batı kesimlerinde görülen yağmurların ardından yönünü İstanbul’a çeviren yağmur bulutları, ağustosun ilk iki gününde İstanbullulara aniden bastıran sağanak sürprizleri yaşattı. Bugün öğle saatlerinden itibaren kesilen yağışın uzunca bir süre bölgemize yeniden uğraması beklenmiyor. Cumartesi ve pazar günleri (03-04 Ağustos) biraz yükselecek sıcaklıklar İstanbul çevresinde 30; Tekirdağ ve Çanakkale’de 30-32; Edirne, Kırklareli ve Trakya’nın iç ve batı kesimlerindeki yerleşim yerlerinde 34-36 derece civarında gezinecek. Orta kuvvette esecek poyrazın pazartesi günü (05 Ağustos) kuvvetlenmesiyle birlikte sıcaklıklarda 3-4 derecelik düşüşler görülecek. Poyrazın bayram arifesinde deniz seferlerini aksatabilecek düzeye ulaşıp ulaşmayacağı ile ilgili bilgiyi, pazar veya pazartesi günleri yayınlayacağımız bayram havasını içeren yazımızdan veya günlük olarak Facebook-Twitter paylaşımlarımızdan takip edebilirsiniz. 

Reklam
Bu yazı Uncategorized içinde yayınlandı ve , , , , , , , olarak etiketlendi. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s