Yaz Zamanı Ramazan

İbadetleriyle, susamlı yumurtalı pideleriyle, iftar sofralarıyla, davulcuların manileriyle, sahuruyla, teravihiyle, ışıltılı mahyalarıyla ve en sonunda bayramıyla…Bir kez daha, hoş geldin ramazan!

Miladi takvime göre, Hicri takvim ile arasındaki senelik farktan ötürü, her sene yaklaşık on gün geri gelen ramazan ayı, bu yıl hem gündüz sürelerinin daha uzun olduğu, hem de hava sıcaklıklarının daha yüksek olduğu bir döneme denk geldi. Trakya’da ramazan ayının başında oruçlu kalınacak süre yaklaşık 17 saat iken, ramazanın sonunda günlerin de kısalmasıyla bu süre yaklaşık 16 saate kadar gerileyecek. Günün yaklaşık üçte ikilik bölümünü yemek yemeden ve özellikle de yaz vakti su içmeden geçirecekler için hava şartlarının daha önemli bir etken haline dönüşmesi muhtemel görünüyor.

Geçtiğimiz sene normallerinin 3-4 derece üzerinde seyreden gündüz sıcaklıkları ile bizi kavuran yaz aylarına, bu sene daha ferahlatıcı havalarla başladık. Haziran ayını geçen seneye göre yaklaşık 3 derece daha serin geçirdik. Temmuz ayının açılışını da normallerine yakın, çok serin olmayan ama sıcağı da fazla bunaltmayan rüzgarlı bir hafta ile yaptık. Önümüzdeki bir haftalık, hatta on günlük süre zarfında da bu durumda pek bir değişiklik beklenmiyor. Trakya’da temmuz ayı gündüz en yüksek sıcaklık için uzun yıllar ortalaması kıyı kesimlerde 28-30, iç kesimlerde ise 30-32 derece arasında bulunuyor. Geçtiğimiz sene temmuzun ilk 15 gününde, bu normal değerlerin çok üzerinde sıcaklıklara sebep olan sıcak hava dalgasında 35-40 derece sıcaklıklar görülmüştü. Ancak bu sene şu an için buna benzer aşırı sıcaklar ufukta görünmüyor. Hafta sonuna kadar gündüz sıcaklıkları kıyı kesimlerde 27-31, iç kesimlerde ise 30-34 derece arasında seyredecek. Sahur saatlerinde ise sıcaklıklar 20 derece civarında ve biraz altında görülecek. Sabahın ilk saatlerinde rüzgarın etkisiyle sıcaklıklar olduğundan daha düşük hissedileceğinden balkonda veya açık havada sahura kalkanların yanlarında hırka bulundurmaları isabetli olacaktır.

Bol yağışlı geçen haziran ayının ardından, suskunlaşan ve yerini mavi gökyüzüne bırakan bulutlar da ramazan ayıyla birlikte yağmur orucuna devam edecek. Önümüzdeki bir hafta boyunca, Trakya’nın en kuzeyinde görülebilecek yerel ve kısa süreli bir sağanak yağış geçişinin dışında, önemli bir yağmur beklenmiyor. Hafta sonunda hızını arttıran poyraz da gücünü yeni haftaya devrederek etkisini sürdürüyor. Perşembe (11 Temmuz) gününe kadar özellikle Çanakkale, Saros Körfezi ve İstanbul çevresinde sert esecek poyraz, yakıcı temmuz güneşinin etkisini biraz olsun köreltecek ve ferahlık getirecek. Cuma ve cumartesi günleri (12-13 Temmuz) ise rüzgarın hızının azalması, hissedilen sıcaklıkları biraz arttırabilir.

Her ne kadar normallerinin üzerinde sıcaklar beklenmese de, senenin ortalama olarak en sıcak günlerinin yaşandığı bu haftalarda oruç tutanların, terleme neticesinde vücutlarının kaybedecekleri sıvı kaybını 16-17 saat boyunca telafi edemeyecekleri için oluşabilecek sağlık sorunlarına karşı dikkatli olmalarında fayda var. Ramazan ayı boyunca havanın gidişatını, hissedilen sıcaklıkları ve Trakya’daki havaya dair tüm ayrıntıları günlük olarak Facebook ve Twitter hesaplarımızdan takip edebilirsiniz.

Herkese bereketli, huzurlu, ferah bir ramazan ayı dilerim.

Reklam
Bu yazı Uncategorized içinde yayınlandı ve , , , , , , , , olarak etiketlendi. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s