Yaz gibi geçen ve kavurucu sıcak kaygılarını arttıran bir mayıs ayının gölgesinde yağmurlarla başlayan haziran ayı, yine yağmur bulutlarının gölgesi altında serin bir kapanış yaptı. Şimdi, yağmurların ve şimşeklerin, ışıl ışıl yaz güneşiyle ahengini bizlere yaşatan bu haziran ayına şöyle bir göz atalım.
Ortalamalara göre 2 ile 5 derece yüksek seyreden mayıs ayının tamamlanmasıyla birlikte haziran ayında tüm Trakya’da belirgin bir serinleme başladı. Yağışların, özellikle Trakya’nın batısında etkili olduğu iki hafta boyunca gündüz en yüksek sıcaklıklar 30 derecenin üzerini pek zorlayamadı. Serin geçen ilk iki haftanın ardından toparlanan sıcaklıklar ve bulutların arasından sıyrılan güneş, haziran ayını bölgemizin büyük bölümünde normallerine yakın ortalama değerlerle bitirmemizi sağladı. Gündüz sıcaklıkları bölgemizin büyük bölümünde ortalama değerlerine yakın seyrederken Çerkezköy’de biraz daha düşük; Tekirdağ, Sarıyer, Uzunköprü ve Edirne’de ise biraz daha yüksek gündüz sıcaklığı değerleri ölçüldü. Trakya’da yağışın fazla olması sebebiyle geceleri yeryüzüne battaniye görevini üstlenen bulutlar, geceleri sıcaklıkların düşmesini engelledi ve bu sebeple Trakya’nın genelinde en düşük sıcaklıklar ortalamalarının 1-2 derece üzerinde seyretti. Aşağıdaki tabloda istasyonlara göre ayrıntıları bulabilirsiniz:
Sıcaklıkların ne artı yönde ne eksi yönde çok fazla dalgalanmadığı haziran ayı boyunca uzun yılların uç değerlerine hiçbir istasyon yaklaşamadı. Ay içinde kaydedilen en yüksek sıcaklıklar Edirne’de 36.6 (25 Haziran) , Uzunköprü’de 36.0 (25 Haziran) derece oldu. Haziran ayı boyunca bölgemizdeki istasyonlarda yalnızca 1 gün sıcaklıklar tek haneli değerlere inebildi. 01 Haziran Cumartesi gününün ilk saatlerinde en düşük sıcaklıklar Lüleburgaz’da 9.1, Çerkezköy’de 9.7 derece ölçüldü. Ay boyunca kaydedilen en düşük sıcaklıkların tamamı haziran ayının ilk 6 gününde ölçüldü. Aşağıdaki tabloda istasyonlarda ölçülen en düşük ve en yüksek sıcaklıkları ve bunların şimdiye kadar ölçülen en uç değerlerle aralarındaki farkları görebilirsiniz:
Yağış olarak umduğunu geçen ay bulamayan Trakya, haziranda mevsime göre çok yaş bir ay geçirdi. Tekirdağ, Çanakkale ve İstanbul çevrelerinde normalleri civarında ve yer yer biraz üzerinde yağış görülürken Trakya’nın geri kalan yerlerinde toprak yağmura doydu. Özellikle bölgemizin kuzey ve batı kesimlerinde yağış miktarı haziran ayı normallerinin 2-3 katına çıktı. Yağışta zirveyi Malkara’ya kaptıran İpsala’da görülen yağmur miktarı normallerinin 5 katına yaklaştı. 13 Haziran’da 53 mm, 14 Haziran’da da 112 mm yağışın düştüğü Malkara’da bir ay boyunca kaydedilen toplam yağış miktarı 273 mm’ye ulaşarak normallerinin 7 katına ulaştı. Yağışlı gün sayılarındaki artışla doğru orantılı olarak bulutlanmanın da fazla olması, yukarıda belirttiğimiz gibi gece serinliğinin bir miktar kırılmasına ve gecelerin normallerinden biraz daha ılık geçmesine neden oldu. Aşağıdaki tabloda haziran ayında Trakya’da bazı istasyonlarda görülen toplam yağış miktarlarını ve bunların normallerine oranlarını görebilirsiniz:
Trakya genelinde gündüz sıcaklıklarının 30 dereceyi aşamadığı bir haftaya başladık. Hafta boyunca sıcaklıklarda adım adım 3-4 derecelik bir artış olsa da, sahil kesimlerinde 28-30, iç kesimlerde 30-33 derece sıcaklıklar aşılamayacak. Bugün (02 Temmuz) hafif esen poyraz yarın ve perşembe (03-04 Temmuz) günü de hafif, arada orta kuvvette esecek. Sıcaklıkların artmasının beklendiği haftanın son bölümünde poyrazın da kuvvetlenmesi sayesinde bunaltıcı olmayan bir hava bizleri bekliyor. Perşembeye kadar yağmurun beklenmediği bölgemizde cuma günü Edirne il genelinde, Malkara çevrelerinde ve Kırklareli’nin batı ve güney kesimlerinde sağanak yağmur geçişleri görülebilir. Günlük tahminlerle ilgili ayrıntıları sayfamızın Twitter ve Facebook hesaplarından anlık olarak takip edebilirsiniz.
Herkese ferah, kavurucu sıcaklardan uzak bir yaz dilerim…