Nisan 2013: Dağılan Bulutlar

Yılın ilk üç ayında yediğimizin içtiğimizin hiç ayrı gitmediği, yağmurunu bizden esirgemeyen bulutlar, gökyüzündeki vazifesini güneşe ve yıldızlara devretti. Nisan ayının özellikle ikinci yarısında güneşin hem aydınlığını, hem de sıcaklığını hissettiğimiz, yazın provasını ciddi ciddi yaptığımız günler yaşadık.

Nisan ayı, kendinden önceki aylarda olduğu gibi, uzun yıllar ortalamalarına göre belirgin bir şekilde sıcak geçti. Sıcaklıklar bölgemizin doğusunda 1 / 2 , batısında ise 2 / 3 derece daha yüksek seyretti. Özellikle ay sonunda gelen sıcak hava dalgası, gündüz sıcaklıklarını 25 / 30 derece seviyelerine kadar yükseltti. Hatta Edirne ve ilçelerinde 30 / 32 dereceler görüldü. Gece sıcaklıkları da gündüz sıcaklarına paralel olarak, bölgemizin büyük çoğunluğunda normallerinin 1 / 2 derece üzerinde gerçekleşti. Ay boyunca gece sıcaklıkları DMİ otomatik istasyonlarının bulunduğu yerleşim yerlerinde sıfırın altına inemedi. Bölgemizde kaydedilen en yüksek sıcaklık 32,4 derece  (30 Nisan – Edirne) , en düşük sıcaklık ise 1,3 derece (18 Nisan – Lüleburgaz Tigem) oldu. Aşağıdaki tabloda Trakya’daki istasyonların nisan ayı en düşük ve en yüksek sıcaklık ortalamaları ile genel ortalamaların kıyaslamasını bulabilirsiniz:

nisan 2013 sıcaklık tablosu 1

Ocak ve şubat aylarında misliyle düşen, mart ayında biraz hız kesen yağışlar, nisan ayında bölgemizin güneybatısı (Malkara-Çanakkale ve çevreleri) dışında normallerinin altında kaldı. Bölgemizin genelinde ortalama yağışta yüzde 20 ile 60 oranında azalma görüldü. Malkara’da (24 kg/m2) ve Çanakkale’de (62 kg/m2) 8 Nisan’da gerçekleşen kuvvetli yağmur, bu merkezlerimizin ayı toplamda kurak geçirmemesini sağladı. 7-8-9  Nisan’da bölgemizin genelinde az ya da çok görülen yağışlara kuvvetli rüzgar da eşlik etti. Havatrakya Muratlı istasyonunda rüzgarın anlık hızı 55 km’ye ulaşırken, Tekirdağ-Değirmenaltı istasyonu 70 km’yi gördü. DMİ verilerine göre, poyrazın etkisine daha açık olan İstanbul ve Çanakkale çevrelerinde ise zaman zaman 80 km/saat hız da aşıldı. Aşağıdaki tabloda hangi merkezimize ay boyunca ne kadar yağış düştüğünü ve bu yağışların genel ortalamalara oranını bulabilirsiniz.

nisan 2013 yağış toplamı ve oranı 1

Havatrakya Muratlı istasyonumuzun son üç seneki verilerine baktığımızda ise, üç farklı nisan ayı göze çarpıyor. 2011’de normallerine göre daha serin ve çok yağışlı bir yıl geçirirken, 2012’de yine yağışlı fakat bu sefer sıcak bir nisan ayı yaşandı. Bu sene ise geçen sene gibi yine sıcak geçti, ancak yağmur bulutları geçtiğimiz seneler gibi cömert davranmadı. Aşağıda Muratlı istasyonuna yakın olan Tekirdağ ve Kırklareli istasyonlarının uzun yıllar ortalamaları ile birlikte Muratlı’nın son üç seneki nisan verilerini bulabilirsiniz:

nisan 2013 ortalama tablosu 1

Nisanın son haftasında hüküm süren sıcak ve kuru yaz havası, mayısın ilk haftasında da etkisini sürdürüyor. Önümüzdeki günlerde bölgemizin genelinde önemli bir yağış beklenmiyor. Kuvvetlenen poyraz bölgemize Karadeniz’in serinliğini taşımaya çalışsa da, bu serinliği bölgemizin batısına kadar ulaştıramayacak. Poyrazın serinliğinden nasibini en çok alacak İstanbul’da sıcaklıklar gündüz  22/25 derece civarında dolaşırken, bölgemizin batısında, poyrazın etkili olamadığı yerlerde, 30 derece civarında sıcaklıklar görülmeye devam edecek. Hafta sonunda ise rüzgarın yeniden hafiflemesiyle birlikte sıcaklıklar yeniden 3/4 derece artacak. Ve bu sıcaklar aylardır “Havalar artık ısınsın!” diye serzenişte bulunan bahar severlerin bile “Şimdiden böyleyse yazın ne yapacağız?” diye endişelenmelerine sebep olabilir.

Herkese güzel bir mayıs ayı diliyorum.

Reklam
Bu yazı Uncategorized içinde yayınlandı ve , , , , , , , olarak etiketlendi. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s