Şubat ayı boyunca yazılarımızda “ılık” ve “yağışlı” kelimelerini sık sık kullandık. Ilık olmasına ılık da, ne kadar ılık? Neredeyse her iki günde bir yağış gördük ama toplamda ne kadar yağışlı? Şimdi biraz istatistiklere göz gezdirelim.
Yukarıdaki tabloda Trakya’daki yerleşim birimlerimizin Devlet Meteoroloji İşleri (DMİ) ve Havatrakya istasyonları verilerinden derlenmiş, şubat ayı içerisindeki günlük en yüksek ve en düşük sıcaklık sıcaklık ortalamaları ile birlikte DMİ’nin uzun yıllar ortalamalarını ve sıcaklıklardaki değişim miktarını görüyorsunuz. (Çatalca radar istasyonu yükseltisi fazla olduğundan ve geçmiş yıllara ait kaydı bulunmadığından uzun yıllar kıyaslamasına dahil edilmemiştir.)
Tablodan görüldüğü üzere bölgemizde gündüz sıcaklıkları ortalamaların 1 / 3 derece üzerinde seyretti. Gece sıcaklıklarında ise bu fark 2 / 4 dereceye yükseliyor. Gece sıcaklıklarındaki ortalamanın daha yüksek olmasının sebebini ise bulutluluk oranı ile açıklayabiliriz. Zira bölgemizde bol yağışlı bir ay geçirmemize sebep olan bulutlar, önceki yazılarımızda belirttiğimiz gibi yeryüzüne battaniye olma vazifesini yerine getirerek muhtemel gece ayazlarını engelledi ve sıcaklıkları ay boyunca çoğu yerde sıfırın dahi altına indiremedi.
İkinci tablomuzda ise bölgemizde şubat ayı içerisinde kaydedilen toplam yağış miktarlarını ve bu yağışın uzun yıllar şubat ayı ortalamasına oranını görüyoruz. Bölgemizin batısında (Edirne geneli, Kırklareli merkez, Çanakkale ve Tekirdağ’ın batısı) gerçekleşen yağışlar ortalamaları bu ay da ikiye katlarken, bölgemizin orta kesimlerinde normallerine göre yüzde 50 civarında daha fazla yağış kaydedildi. Bölgemizin doğusunda İstanbul çevrelerinde ise yağışlar şubat ayında ortalamaların yaklaşık yüzde 25 altında kaldı.
Son tablomuzda Havatrakya istasyonlarında bu sene ve geçen sene kaydedilen veriler ile birlikte istasyonlarımızın yakınında kurulu DMİ istasyonlarının uzun yıllar verilerini görebilirsiniz. Geçen seneki şubatı çok soğuk ve ortalamalara göre daha az yağışlı geçiren bölgemiz bu seneyi çok ılık ve bol yağışlı geçirerek iki senelik toplamda yine genel ortalamaları aşağı yukarı yakalamış oldu.
Trakya’nın doğusu haricinde bol bol yağış alan bölgemiz 19 Şubat ve 28 Şubat tarihlerindeki kısa süreli ve yerel kar yağışlarının dışında bu yağışları tamamen yağmur şeklinde aldı. Bu yüzden kar severler için şubat ayı tam bir hasret ayı oldu. Şu anki görünüme göre bu hasret, kışın son demlerinin yaşandığı mart ayının ilk haftalarında da dinecek gibi görünmüyor. Mart ayı ile ilgili değerlendirmelerimizi ve tahminlerimizi, önümüzdeki günlerde yayınlayacağımız yeni yazılarımızdan, Facebook ve Twitter adreslerimizden takip edebilirsiniz.